Urban contemplation

The fragmentation of public space can be countered by means of a meaningful scale between private and public. In the Public Monastery this in-between scale connects the continuous public space with the smaller private spaces. A stretched park in a former tunnel grants access to a courtyard, six meters beneath the ground. On top of this garden, in the middle of a busy roundabout, there is a square volume containing a library and a hotel. The outer fa├žade of the volume, bordering on the ‘traffic-machine’, is perforated. The inside is transparent allowing a direct connection with the courtyard.

/work/architecture/images/056_Prix-de-Rome_plan_01.jpg/work/architecture/images/056_Prix-de-Rome_diagram_01.jpg/work/architecture/images/056_Prix-de-Rome_model_05.jpg/work/landscape/images/056_Prix-de-Rome_section_01.jpg/work/architecture/images/056_Prix-de-Rome_collage_03.jpg/work/architecture/images/056_Prix-de-Rome_collage_02.jpg

Name: Public Monastery, urban contemplation
Location: Amsterdam
Date: 2006
Area: 2500 m2
Client: Prix de Rome
Status: Competition